Het verblijf Locaties Vrienden Andere initiatieven
Buurtzorghuis

Zorg op maat, persoonlijk en professioneel

Verblijf

In Hospice Zoetermeer wordt zorg geboden aan mensen in hun laatste levensfase die van de huisarts of specialist te horen hebben gekregen dat zij een levensverwachting van minder dan 3 maanden hebben. Wanneer het sterven nabij is en thuis zijn niet meer gaat, kan het wenselijk zijn voor de zorgvrager en/of naasten dat er dag en nacht zorg en ondersteuning is. Deze zorg kan het Hospice u bieden.

Het Hospice is een huis voor tijdelijk verblijf en kan niet uw officiële woonadres zijn. Daarom mag bij opname/gedurende uw verblijf in het Hospice de huur van de eigen woning niet opgezegd worden, of het eigen huis verkocht.

Wij zijn een open instelling, waardoor wij geen mensen kunnen opnemen met dementie die kunnen weglopen (dwalen). Mensen met dementie in hun laatste levensfase die niet dwalen kunnen wel bij ons terecht.

De zorg

In het hospice krijgt u de verpleegkundige zorg die u nodig heeft. Deze zorg wordt geleverd door het verpleegkundig team van Buurtzorg. Er is 24 uur per dag een verpleegkundige aanwezig. In overleg met u wordt bekeken wat u aan zorg nodig heeft zodat deze aansluit op uw wensen en behoeften. De verpleegkundigen van het hospice hebben veel kennis van en ervaring met terminale zorg.

Inwoners van Zoetermeer behouden hun eigen huisarts. Wanneer u buiten Zoetermeer woont gaan wij voor u op zoek naar een huisarts binnen Zoetermeer die de medische zorg voor u op zich wil nemen. Wij kunnen per maand maximaal 1 persoon van buiten Zoetermeer opnemen. Aanmeldingen vanuit Zoetermeer gaan altijd voor. Deze afspraken zijn gemaakt met de Zoetermeerse huisartsen.

De kosten

De verpleegkundige zorg in het Buurtzorghuis wordt gefinancierd vanuit het basispakket van uw zorgverzekeraar.

Voor het verblijf in het Buurtzorghuis worden kosten in rekening gebracht. Hiervan worden huisvesting, maaltijden, schoonmaak en onderhoud bekostigd. 

De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden deze kosten volledig.
Neem voor informatie hierover gerust contact op met het verpleegkundig team.

Netwerk Palliatieve Zorg

Hospice Zoetermeer is lid van het Netwerk Palliatieve Zorg Haaglanden en neemt deel aan de Kerngroep Palliatieve Zorg Zoetermeer.
Het aantal vrije bedden bij ons in het hospice kunt u hier vinden in de palliatieve zorgzoeker.


 

 

De locatie

Hospice Zoetermeer bevindt zich op de begane grond van het fraaie (onder architectuur gebouwd) modern pand aan de Schoolstraat 1. De locatie is nabij het centrum van Zoetermeer en wordt gekenmerkt door de rustige en groene ligging.

Historie

In 2001 start Hospice Zoetermeer als Bijna-Thuis-Huis in het complex ‘t Seghe Waert onder de vlag van de Stichting Hospice Groep Zoetermeer.

In 2010 komt het bericht dat het Bijna-Thuis-Huis/Hospice moet verhuizen. In 2011 stelt de Gemeente Zoetermeer een perceel grond beschikbaar aan de Schoolstraat 1. Het oude gymnastieklokaal op deze locatie wordt in 2011 gesloopt. Met Buurtzorg Nederland is in de loop van 2014 het plan opgevat om in een nieuw te bouwen pand  een Buurtzorgpension en het Hospice Zoetermeer te huisvesten. Op 9 juni 2017 wordt op symbolische wijze, in aanwezigheid van de toenmalige wethouder mw. I.H.C. Vugs-Vink, de eerste paal geslagen. Op 28 mei 2018 wordt Hospice Zoetermeer in de nieuwbouw in gebruik genomen.

Per 1 februari 2022 draagt Stichting Hospice Groep Zoetermeer alle activiteiten van het hospice overgedragen aan Buurtzorg Nederland.

Hospice Zoetermeer is uitgegroeid tot een onmisbare voorziening in de palliatieve zorg in Zoetermeer.Het huis

Gastenkamers

Hospice Zoetermeer beschikt over 6 ruime eenpersoonskamers, comfortabel ingericht en voorzien van eigen sanitair. Elke kamer grenst aan een groenstrook die rondom het gebouw ligt en heeft een deur naar buiten.  

Uiteraard kunt u de kamer verder inrichten met spullen die u graag om u heen hebt. U kunt hierbij denken aan een eigen stoel, een schilderij en foto's. 

De huiskamer

Er is een gezamenlijke huiskamer waar u bijvoorbeeld naar muziek kunt luisteren of televisie kunt kijken. Familie en bezoekers kunnen ook gebruik maken van de huiskamer. Er is koffie en thee voor algemeen gebruik. Vanuit de huiskamer is ook het grote terras en de omliggende tuin bereikbaar. Aangrenzend aan de woonkamer is er een grote woonkeuken waar u ook met visite aan de lange tafel kunt zitten. 

Logeerkamer

Het hospice heeft een logeerkamer met één extra slaapplaats. In overleg met het team kan een bed in de kamer van de cliënt worden bijgeplaatst.

Voor een overnachting in de logeerkamer of op de kamer van de cliënt vragen wij een bijdrage van € 25,- per nacht incl. ontbijt. Indien u gebruik wilt maken van de mogelijkheid om te overnachten in het hospice, kunt u dit bij de team aangeven.

Stilteruimte

Hospice Zoetermeer heeft een stilteruimte waar u zichzelf, alleen of met uw naasten, kunt terugtrekken wanneer daar behoefte aan is. Na het overlijden biedt de stilteruimte gelegenheid voor een kort afscheidsmoment voor familie en betrokken vrijwilligers.

Rookvrije zone
In en om ons pand geldt een rookvrije zone. Graag vragen wij bezoekers hier rekening mee te houden.

Binnenkijken...

Vrijwilligers

Naast de verpleegkundige zorg worden in ons hospice vrijwilligers ingezet. Zij zijn onmisbaar en van grote toegevoegde waarde voor de cliënt en diens naasten.  

Elke vrijwilliger krijgt een 2 daagse introductiecursus en een praktijkavond. Deze cursus is bedoeld ter voorbereiding op de thema’s die in het Hospice aan de orde kunnen komen. Denk hierbij aan omgaan met verlies en rouw, de eigen gevoelens en ook om praktische vaardigheden te leren om te kunnen ondersteunen in de zorg.

Vrijwilligers dragen elk op hun eigen wijze hun steentje bij. De belangrijkste rol van de vrijwilligers is ‘er zijn’ voor onze gasten en hun naasten. 

Daarnaast zorgen zij ook voor

  • Gastvrouw/heer zijn voor onze cliënten en hun naasten
  • Een wandeling maken, indien wenselijk m.b.v. een rollator of rolstoel
  • Voorlezen, samen de krant doornemen of samen een spelletje doen
  • Een praatje met de cliënt of diens naasten
  • Eventueel ondersteuning bij het eten en/of drinken
  • Een luisterend oor 
  • Lichte huishoudelijke taken (was/afwas)

 

Naast deze groep vrijwilligers zijn er voor de warme maaltijd van 18 uur kookvrijwilligers en voor het groenonderhoud tuinvrijwilligers.

Vragen en/of interesse? Neem gerust contact met ons op!
Foto's

Contact

www.hospicezoetermeer.nl

Bel ons: 06 1274 6065
E-mail ons: hospicezoetermeer@buurtzorgnederland.com
Bezoekadres:
Schoolstraat 1
2712 VC
Zoetermeer

Copyright © 2024 Buurtzorg Nederland. Alle rechten voorbehouden.